Van Alkmaars gras naar Bokashi

In gemeente Alkmaar verwerkt Hoek het gemaaide gras volgens het Bokashi-principe. Bokashi is net als compost een bodemverbeteraar, maar dan anders. Stadswerk072 en Hoek kiezen voor de Bokashi-methode, omdat deze in vergelijking met composteren nog milieuvriendelijker is.

Regionaal hergebruik

Bokashi draagt bij aan de circulaire economie; het ruwe gras wordt omgezet in grondstoffen en opnieuw gebruikt als bodemverbeteraar voor op het land. Met de organische stof wordt de bodemstructuur verbeterd. De Alkmaarse Bokashi vindt momenteel afname bij een regionale bietenteler en enkele regionale biologische bloembollenkwekers.

Van gras tot Bokashi

Het ruwe gras uit de gemeente Alkmaar verwerkt Hoek tot Bokashi. Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd materiaal.” Het wordt gemaakt door bacteriën en schimmels, samen met bepaalde mineralen, over het ruwe gras te spuiten. Vervolgens wordt het mengsel luchtdicht afgedekt. Het maken van de Bokashi-hoop vindt plaats op de terreinen van lokale agrariërs. Na acht tot twaalf weken is de Bokashi gebruiksklaar als grondverbetering op het boerenland.

Bokashi of compost

Voorheen werd het ruwe gras afgevoerd naar een verwerker om te laten composteren. De Bokashi-methode heeft een aantal voordelen ten opzichte van composteren. Alle energie blijft behouden in het gras, bij de verwerking is er geen CO2-uitstoot, en komen voedingsstoffen vrij in plaats van schadelijke stoffen. Kortom: een milieuvriendelijkere methode om gemaaid gras te verwerken.

Lokaal en circulair

Bokashi is dankzij de ecologische verantwoorde verwerking een mooi alternatief voor de jaarlijkse hoeveelheid te verwerken ruw gras (ongeveer 1.400 ton). Doordat het gras zonder zuurstof en bij lage temperaturen wordt verwerkt, blijft er meer van het product behouden. Bokashi zet het ruwe gras om tot een rijke bodemverbeteraar en draagt bij aan een gezonde, ziekte onderdrukkende bodem. Vermindering van transportkosten en het vermijden van stortingskosten zijn bijkomende positieve effecten van de regionale verwerking.

Meer weten over Bokashi?

Neem vrijblijvend contact op met Mark Berger,

Project/Business Developer