Bokashi

Duurzaam omzetten van vrijgekomen groenresten naar een waardevol product, dat is wat Hoek doet door bermgras om te zetten tot Bokashi. Een conserveringstechniek wat de energie in het product houdt. Hoek onderzoekt momenteel de invloed van de Bokashi op de groeiomstandigheden bij net aangeplante beplanting.

Wat is Bokashi

Bokashi is het Japanse woord voor goed gefermenteerd organisch materiaal zoals gras en blad, en ook groente- en fruitresten. Bokashi is een rijke bodemverbeteraar.

Voordelen

In de testfase bij het maken van Bokashi werd bermgras in lagen op een hoop gereden; aan iedere laag water zijn effectieve micro bacteriën en oergesteentemeel toegevoegd. Na goed aanrijden is de hoop luchtdicht afgedekt met folie. Na 4 weken werd een temperatuur gemeten van gemiddeld 35°C, wat aanzienlijk lager is in vergelijking tot een broeiende hoop gras waarbij de temperatuur kan oplopen tot boven de 70°C. Eén van de voordelen van het fermenteren ten opzichte van composteren. Het materiaal gaat niet broeien en er is geen CO2 uitstoot, met als resultaat dat veel meer organische stoffen behouden blijven. Bij fermenteren zullen ook onkruidzaden niet meer ontkiemen.

Toepassing

Bokashi kan men toepassen als strooisellaag in heestervakken. Hoek test momenteel de effecten op de vermindering van onkruiddruk, op de vochthuishouding in de grond en op groei van de beplanting. De resultaten zijn positief; de onkruiddruk is minder en tijdens lange perioden van extreme droogte, zoals afgelopen zomer, hield de bodem meer vocht vast. Bokashi dient ook als voedsel voor een rijker bodemleven (c.q. een worm eet geen aarde…). De populatie breidt uit wat een positief effect heeft op de bodemstructuur; een basisbehoefte voor vitaal groen.

Waarde

Hoek ziet Bokashi als een zeer waardevol product. Het streven is om de rijke organisch vrijgekomen stoffen tijdens onderhoudswerkzaamheden en aanlegprojecten, om te zetten tot Bokashi. De Bokashi past zij toe in haar projecten in diezelfde gemeente waar de organische stoffen zijn vrijgekomen. Zo is de cirkel gesloten. Ook bladgroen en overige groenresten gaat zij ook omzetten tot Bokashi.

Vragen over Bokashi?

Neem vrijblijvend contact op met Mark Berger,

Business Developer