Groene werkomgeving EPO

In september 2016 is Hoek gestart met de toepassing van groen bij de nieuwbouw van het European Patent Office in Rijswijk. Een prachtig project waarbij verticaal groen en diverse thematuinen centraal staan.

Het ontwerp van het gebouw en de groenbeleving zijn door de franse architect Ateliers Jean Novel en de Nederlandse architect Dam en partners ontworpen. Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten maakte de beplantingsplannen. Vervolgens hebben zij de vertaling gemaakt naar de juiste soorten en de technische uitwerking om de beplanting op hoogwaardig niveau te laten slagen. Het groen draagt bij aan een uitzonderlijke en gezonde werkomgeving. Een uniek gebouw dat wordt omringd door een grote waterpartij. Door de lagere entree ten opzichte van het water, lijkt alsof de bezoekers ‘door het water’ het gebouw betreden.

Uniek en uitdagend

EPO verticaal groen

Het project is complex, zeer gedetailleerd en het controleren en borgen van resultaten speelt een grote rol. Daarnaast is het de uitdaging om het ontwerp precies naar wens van de opdrachtgever uit te voeren. Het vergt een gedegen werkvoorbereiding, waarbij Hoek Hoveniers nauw samenwerkt met de aannemerscombinatie New Main BV. Door een design & construct opdracht te integreren in een bouwproces in combinatie met een taakstellend budget, is dit werk een mooie uitdaging!
We lichten één onderdeel van het ontwerp verder uit, om een beeld te schetsen hoe complex het is. Het gehele gebouw beschikt op de lange zijden over een second skin. Een zogeheten extra laag op 6m afstand van het echte gebouw waarin we speciale bakken met beplanting in een stalen frame plaatsen.

" Once in a lifetime "

- John van Es - projectleider Hoek -

Meten = weten

bakken EPO

De maatvoering van de bakken is cruciaal. De bakken worden op hoogte geplaatst in de second skin van het gebouw. De ijzeren frames zijn tijdens de bouw al aangebracht. De bakken zijn met behulp van 3D tekeningen in het gebouw geprojecteerd om zo de maatvoering te kunnen controleren.
De op maat gemaakte bakken met 8,50m lengte en 1,60m breedte zijn van composiet: een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Vaak worden hiermee vezel versterkte kunststoffen bedoeld. De vezels zorgen voor het overbrengen van trekkrachten en de matrix (vaak een kunststof) houdt de vezels samen en zorgt voor het overbrengen van drukkrachten en schuifspanningen.

Na de productie van de bakken, gaan deze naar de volgende leverancier. Zij vullen de bakken met regenleiding, substraat, beplanting, en zorgen ervoor dat de bakken hijsbaar zijn. De bakken worden gedurende enkele maanden verder opgekweekt, waarna deze op hun plek in het nieuwe gebouw gehesen worden. Een mooi detail is dat de bakken een verschillende invulling van beplanting krijgen, afhankelijk van de plaatsingshoogte. Dicht bij de grond zijn de bladeren en bloemen donker van kleur, meer naar boven zijn de kleuren en structuren van blad en bloem juist lichter en fijner van kleur.

Kwaliteitscontrole en borging

De kwaliteit en afmeting van iedere bak wordt in alle stadia gecontroleerd. Het is een vereiste dat ook onze onderaannemers hieraan meewerken en echt alle stadia per bak op foto vastleggen. De productie van de bakken is in volle gang en het opkweken is gestart. De bakken zijn inmiddels geplaatst in het voorjaar van 2017.

Het projectteam, onder leiding van projectleiders John van Es en Cor Bruijne, houdt u op de hoogte.

Heeft u vragen, stel ze gerust

Neem vrijblijvend contact op met John van Es,

projectleider